بهترین صبحانه برای افرادی که کبد چرب دارند

تاریخ انتشار مطلب:   فروردین 1402

مجله مانا سلامت و تغذیه بهترین صبحانه برای افرادی که کبد چرب دارند

کبد چرب و تاثیر تغذیه در سلامت آن

متاسفانه در سال‌های اخیر آمار ابتلا به بیماری کبد چرب افزایش داشته است؛ اگر شما هم در گروه افراد مبتلا به کبد چرب هستید، تمرکز بر روی یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای کمک به عملکرد بهتر کبد و حفظ سلامتی برایتان مهم است. افزایش آمار ابتلا به کبد چرب و اهمیت سلامت کبد برای بدن منجر به انجام تحقیقات زیادی در این باره شده است. با توجه به نتیجه این تحقیقات جامعه پزشکان بر این باورند که مصرف وعده‌های غذایی پروتئینی کمک زیادی به حفظ سلامت کبد و کنترل کبد چرب می‌کنند. از آنجایی که صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی در روز است، انتخاب مناسب آنچه به عنوان صبحانه می‌خورید اهمیت زیادی در کنترل و کاهش روند رشد بیماری شما دارد.

چرا خوردن پروتئین در وعده صبحانه اهمیت دارد؟

پروتئین یک درشت مغذی ضروری است که نقش مهمی در عملکردهای مختلف بدن از جمله سلامت کبد دارد. با این حال، تاثیر پروتئین بر کبد چرب می تواند به عوامل متعددی بستگی داشته باشد و نوع و منبع پروتئین آن نیز اهمیت دارد. پروتئین‌ها زنجیره‌ای از اسید آمینه‌های مفید و ضروری برای بدن هستند که برای انجام بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی مانند فتوسنتز، بافت هم‌بند، هورمون‌ها، آنزیم‌ها و انتقال دهنده‌های عصبی حیاتی هستند. استفاده از آمینواسیدها به کاهش التهاب کبد و در نتیجه حفاظت از آن در ابتلا به سرطان نیز کمک می‌کند. از سوی دیگر آمینواسیدها با کاهش سطح چربی و تری‌گلیسیرید کبد مرتبط هستند. علاوه بر تمام این موارد دریافت مقدار زیادی پروتئین در طی روز برای متابولیسم بدن مفید است. این پروتئین‌ها به آهستگی در بدن هضم شده و انرژی و قند در طول روز آرام و تدریجی وارد جریان خون می‌شوند. همین امر موجب ثبات و کنترل قند خون می‌شود.
پیرو تاثیر پروتئین برای تسریع بهبود کبد و کاهش سطح چربی آن، انتخاب صبحانه‌ای سرشار از پروتئین‌های مفید و موثر بر سلامت کبد اهمیت زیادی دارد. در ادامه لیستی از 10 صبحانه مقوی را برای شما آورده‌ایم.

10 صبحانه مناسب برای مبتلایان به کبد چرب

1- اوتمیل و جو دو سر

صبحانه با جو دوسر

- اوت میل یکی از صبحانه‌های پرطرفدار این روزها است که در رژیم غذایی ورزشکاران هم از جایگاه خاصی برخوردار است. برای تهیه اوتمیل جو دو سر پرک را همراه با شیر روی حرارت ملایم قرار دهید. بعد از نرم شدن جو پرک آن را از روی شعله برداشته و برای سرو آن از میوه‌هایی مثل انواع توت‌ها، سیب یا موز خرد شده استفاده کنید.
بهتر است برای شیرینی بیشتر از عسل به جای قندهای مصنوعی استفاده کنید.
- ترکیب جو دو سر با سیب زمینی شیرین یک صبحانه کامل و سرشار از پروتئین است. برای تهیه این صبحانه کافی است ابتدا سیب زمینی شیرین را داخل فر قرار دهید تا نرم شود. پوست سیب زمینی را کنده و در ظرفی مناسب همراه با جو دوسر له کنید. مقداری شیر سویا، دارچین، تخم کتان آسیاب شده، دانه‌ چیا و گردو خرد شده را به آن اضافه کنید. همه مواد را به خوبی مخلوط کنید و در ظرفی دردار ریخته و داخل یخچال قرار دهید.

2- فرنی سیب و دارچین

فرنی خوشمزه

برای تهیه این صبحانه مقداری کینوا را با آب مخلوط کرده و طبق دستور روی بسته بندی بپزید. معمولا از کینوا در کنار وعده اصلی ناهار یا شام استفاده می‌شود؛ اما پخت آن مانند فرنی گزینه مناسبی برای یک صبحانه پروتئینی است. کینوا سرشار از فیبر و ریزمغذی‌های ضروری برای بدن است.
بعد از پخت کینوا یک عدد سیب را خرد کرده و همراه با کره و مقداری دارچین بپزید. سیب و کینوا را با هم مخلوط کنید و روی آن مقداری گردو خرد شده و ماست یونانی بدون چربی بریزید.

3- تست فرانسوی

تست فرانسوی

تست فرانسوی یک صبحانه کاملا سالم و سرشار از پروتئین و مغذی است. برای تهیه این صبحانه یک نان از غلات کامل تهیه کنید. چند سفیده تخم مرغ، یک زرده و شیر بدون چربی را با هم مخلوط کنید. برای طعم دادن به آن کمی دارچین و وانیل اضافه کنید. نان تست را کاملا به مخلوط آغشته کنید و داخل تابه‌ای که گرم کرده‌اید قرار داده و بپزید.
برای تهیه این صبحانه سالم، نان تست سبوس دار را جایگزین تست معمولی کنید. ماست یونانی ساده و بدون شیرینی را برای فواید پروبیوتیک آن همراه با انواع توت‌ها و میوهای تازه در کنار این تست میل کنید تا لذت این صبحانه فرانسوی را دوچندان کنید.
نان تست فرانسوی را با ماست یونانی، تمشک تازه، گردو خرد شده و کمی شربت افرا میل کنید.

4- پودینگ دانه چیا

پودینگ با دانه چیا

اگر طعم فرنی‌ را دوست ندارید یا زمان کافی برای تهیه آن را ندارید، پودینگ دانه چیا را امتحان کنید. مقداری دانه چیا را به مدت 2 ساعت در شیر سویا یا شیر بادام خیس کنید. (می‌توانید از سایر شیرهای مورد علاقه خود نیز استفاده کنید.) روی پودینگ را با تمشک تازه و مقداری عسل بپوشانید و برای صبحانه میل کنید.
دانه چیا سرشار از اسیدهای چرب اُمگا 3 و فیبر است که نقش مهمی در یک رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کبد چربدارد.

5- شیک پروتئین

شیک رژیمی

شیک‌های پروتیئن صبحانه‌ای مناسب برای افرادی است که پس از بیدار شدن اشتهای چندانی به خوردن صبحانه ندارند. یکی از پرطرفدارترین شیک‌ها، شیک موز و کره بادام زمینی است.
شیک موز و کره بادام زمینی:موز یخ زده، یک قاشق غذاخوری کره بادام زمینی، شیر بادام و پودر پروتئین وانیل (اگر در دسترس است) را در مخلوط کن ترکیب کنید. اگر پروتیئن بیشتری می‌خواهید چند عدد نخود به شیک خود اضافه کنید. نخود حبوباتی سرشار از پروتئین با طعمی ملایم است که نباید از خواص آن برای بدن غافل شوید.
شیک سبز: اسفناج، بیبی کلم، سیب خرد شده، آناناس یخ زده، تکه‌های یخ و شیر بادام را در مخلوط کن ریخته و با هم ترکیب کنید تا بافت آن یکدست شود. این شیک سبزیجات گزینه‌ای عالی برای دریافت پروتئین و کلسیم است.
شیک استوایی: انبه یخ زده، موز یخ زده و آناناس منجمد را همراه با کمی زردچوبه و شیر بادام داخل مخلوط کن ریخته و آن را روشن کنید. این نوشیدنی علاوه بر فیبر و پروتیئن، احساس سیری خوبی به شما می‌دهد.

6- یک کاسه اسموتی

اسموتی خانگی

اسموتی نسخه‌ای غلیظ‌تر و جذاب‌تر از شیک است. برای تهیه یک اسموتی مغذی می‌توانید از موادی مانند اسفناج، انواع توت‌ها، مقدار کمی شیر یا شیر بادام استفاده کنید. همچنین می‌توانید یکی از شیک‌های پروتئینی بالا را با شیر کمتر تهیه کنید و به عنوان یک اسموتی مقوی برای صبحانه میل کنید. در کنار اسموتی خود از نارگیل، گردو و میوه‌های خشک شده نیز می‌توانید استفاده کنید تا طعم دلنشین‌تری به آن بدهد.

7- قهوه و چای سبز، نوشیدنی‌های مفید

 قهوه تلخ

- بسیاری از افراد اشتهایی برای خوردن صبحانه ندارند و گاهی حذف کامل این وعده مهم غذایی، وسوسه‌شان می‌کند. اگر شما هم جز این گروه هستید، می‌توانید با نوشیدن یک فنجان قهوه آمینو اسیدهای ضروری بدن خود را تامین کنید. البته باید از افزودن شکر به قهوه خود خودداری کنید.
اگر تصمیم به نوشیدن قهوه بصورت ناشتا دارید باید بدانید که کافئین آن ممکن است باعث تشدید برخی از اختلالات روده مانند سندروم روده تحریک پذیر شود.
- چای سبز انتخاب بسیار مناسبی است. این نوشیدنی که سرشار از آنتی اکسیدان است، می‌تواند روی سلامت کبد شما تاثیرات مفیدی داشته باشد. همچنین خواص ضد سرطانی چای سبز آن را از سایر نوشیدنی‌ها متمایز کرده است.
توجه داشته باشید که نوشیدن چای سبز ممکن است باعث افت فشار شود پس اگر فشار خون پایینی دارید، برای نوشیدن این چای حتما با پزشک خود مشورت کنید.

8- نان تست و آووکادو

صبحانه با آووکادو

اگر دنبال یک صبحانه خوش طعم با پروتئین بالا هستید، باید نان تست، تخم مرغ و آووکادو را امتحان کنید. تست سبوس‌دار را کمی برشته کنید، سپس آووکادو، کاهو، گوجه‌فرنگی و تخم مرغ آب پز شده را روی آن‌ قرار دهید. مقداری نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز به آن اضافه کنید و میل کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که تخم مرغ یکی از منابع عالی برای دریافت پروتئین و کلسترول مفید است. از سوی دیگر گوجه فرنگی یا اسفناج تازه بهترین منابع برای جذب مواد مغذی در وعده صبحانه هستند.

9- املت سبزیجات

املت سبزیجات

پیشنهاد نهم این لیست، یک صبحانه کامل و سرشار از منابع پروتئینی است. سبزیجات مورد علاقه خود مانند اسفناج، قارچ، پیاز، فلفل دلمه‌ای، کدو سبز و بروکلی را خرد کنید. یک عدد سیب زمینی شیرین را تفت دهید. سفیده تخم مرغ و سوسیس بوقلمون را داخل تابه بریزید. با نمک، فلفل، پودر سیر و پاپریکا مزه دار کنید. صبحانه شما آماده است. برای پخت املت خود از کمی روغن زیتون استفاده کنید.

10- پنکیک یا وافل

پنکیک خانگی

پنکیک‌های پروتئینی یک گزینه عالی برای صبحانه هستند. این پنکیک‌ها سرشار از پروتئین‌های ضروری برای سلامت کبد هستند. برای درست کردن یک پنکیک مقوی از آرد غله کامل، آرد بادام، دانه کتان آسیاب شده، تخم¬مرغ، موز، شیر کم چرب و پودر پروتئین (درصورت در دسترس بودن) استفاده کنید. مواد را کاملا با هم مخلوط کنید تا به بافتی یکدست برسید. مواد را داخل یک تابه نچسب بریزید یا آن را با وافل ساز آماده کنید. پنکیک پروتئینی خود را با تکه‌های موز، انواع توت و کمی شیره افرا میل کنید.
شما می‌توانید در یک روز تعطیل خود، چند نوع صبحانه سالم و مقوی را آماده کنید تا در طی هفته با چالش کم بود وقت برای درست کردن صبحانه مواجه نشوید.

سخن پایانی

•   مصرف قندهای مصنوعی را به حداقل برسانید و از خوردن انواع غلات شیرین، نوشیدنی‌های شیرین و... خودداری کنید.
•   به اندازه آب بنوشید. نوشیدن آب به مقدار لازم که متناسب با شرایط بدنی و وزن شما باشد، تاثیر زیادی روز سلامت شما خواهد داشت.
•   مصرف غذاهای فرآوری شده را به حداقل برسانید.
پیش از شروع هر برنامه غذایی حتما با یک پزشک متخصص تغذیه صحبت کنید، چک آپ‌های لازم را انجام دهید تا یک برنامه غذایی مناسب با شرایط بدنی خودتان را برایتان طراحی کند.